Forum www.ochaya.fora.pl Strona Główna
Zaloguj

Ramen i inne zuopy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ochaya.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia japońska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kumi-chan
Geiko
Geiko



Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 351
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z Japonii, Kioto

PostWysłany: Czw 19:52, 18 Cze 2009    Temat postu: Ramen i inne zuopy

Jadłyscie kiedyś ramen? A jeżeli tak to polecacie ostrą czy wolicie łagodną? Podyskutujmy na temat tej sławnej zuopy na całym świecie. I rónież na temat innych japońskich zup. Które z nich proponujecie? Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mameha
Maiko
Maiko



Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 17:46, 19 Cze 2009    Temat postu:

Ja wolę łagodną, ma ktoś przepis na miso? Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kumi-chan
Geiko
Geiko



Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 351
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z Japonii, Kioto

PostWysłany: Sob 18:29, 20 Cze 2009    Temat postu:

Mame-chan mam dwa przepisy. Jeden najprostszy, a drugi juz z dodatkami Wink
I Japońska zupa miso

Przygotowanie: 40 minut

Trudność: łatwy


Składniki na 4 porcje

• 1 torebka miso (do kupienia w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnośc

• włoszczyzna

• 1 serek tofu

• 1 pęczek szczypiorku

Etapy przygotowania

1. Ugotować wywar z włoszczyzną w 1 litrze wody. Gotować przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjąć warzywa. Do wywaru dodawać koncentrat zupy miso, lekko podgrzewać mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia.

2. W trakcie gotowania próbować. Ilość dodawanego koncentratu zależy od gustu kucharza. Pokroić tofu w kostkę, posiekać szczypiorek. Do miseczek włożyć tofu, zalać zupą i przyozdobić szczypiorkiem. Zupa wspaniale smakuje zimą, bo bardzo rozgrzewa.

II Miso shiru z tofu i cukinią
Purystyczna japońska zupa. Pyszna.

Przygotowanie: 15 min.


Składniki na 4 porcje

• 1 kostka - 200 g tofu

• 1 cebula

• pół małej, młodej cukinii

• 2 dymki

• 1 l wody

• dashi instant

• 2 łyżki miso

Etapy przygotowania

1. Tofu pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Zagoruj wodę z bulionem dashi, wrzuć cukinię i cebulę, gotuj do miękkości warzyw. Dodaj tofu i wyłącz palnik. Dodaj miso rozpuszczone w niewielkiej ilości zupy, wymieszaj wszystko razem.

2. Dymkę posiekaj w skośne plasterki. Zupę rozlej do miseczek i posyp dymką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.ochaya.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia japońska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin