Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kumi-chan
Geiko
Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 351
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z Japonii, Kioto
|
Wysłany: Czw 19:52, 18 Cze 2009 Temat postu: Ramen i inne zuopy |
|
|
Jadłyscie kiedyś ramen? A jeżeli tak to polecacie ostrą czy wolicie łagodną? Podyskutujmy na temat tej sławnej zuopy na całym świecie. I rónież na temat innych japońskich zup. Które z nich proponujecie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Mameha
Maiko
Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 17:46, 19 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Ja wolę łagodną, ma ktoś przepis na miso?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kumi-chan
Geiko
Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 351
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z Japonii, Kioto
|
Wysłany: Sob 18:29, 20 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Mame-chan mam dwa przepisy. Jeden najprostszy, a drugi juz z dodatkami
I Japońska zupa miso
Przygotowanie: 40 minut
Trudność: łatwy
Składniki na 4 porcje
• 1 torebka miso (do kupienia w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnośc
• włoszczyzna
• 1 serek tofu
• 1 pęczek szczypiorku
Etapy przygotowania
1. Ugotować wywar z włoszczyzną w 1 litrze wody. Gotować przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjąć warzywa. Do wywaru dodawać koncentrat zupy miso, lekko podgrzewać mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia.
2. W trakcie gotowania próbować. Ilość dodawanego koncentratu zależy od gustu kucharza. Pokroić tofu w kostkę, posiekać szczypiorek. Do miseczek włożyć tofu, zalać zupą i przyozdobić szczypiorkiem. Zupa wspaniale smakuje zimą, bo bardzo rozgrzewa.
II Miso shiru z tofu i cukinią
Purystyczna japońska zupa. Pyszna.
Przygotowanie: 15 min.
Składniki na 4 porcje
• 1 kostka - 200 g tofu
• 1 cebula
• pół małej, młodej cukinii
• 2 dymki
• 1 l wody
• dashi instant
• 2 łyżki miso
Etapy przygotowania
1. Tofu pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Zagoruj wodę z bulionem dashi, wrzuć cukinię i cebulę, gotuj do miękkości warzyw. Dodaj tofu i wyłącz palnik. Dodaj miso rozpuszczone w niewielkiej ilości zupy, wymieszaj wszystko razem.
2. Dymkę posiekaj w skośne plasterki. Zupę rozlej do miseczek i posyp dymką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|